Kurs "Pielęgnacja i ochrona roślin warzywnych"
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Jana Amosa Komeńskiego w Lesznie (ul. Mickiewicza 5) organizuje Kurs "Pielęgnacja i ochrona roślin warzywnych".
1. Ogólna charakterystyka kursu
Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Dostarczają m.in. składniki mineralne, witaminy, antyoksydanty oraz błonniki. Po ziemniakach i produktach zbożowych należą do najczęściej spożywanych produktów roślinnych. Polska wśród krajów Unii Europejskiej zajmuje pierwsze miejsce w produkcji kapusty i marchwi, trzecie w produkcji cebuli i ogórków, czwarte w produkcji kalafiorów i siódme, tuż za krajami z rejonu Morza Śródziemnego, w produkcji pomidorów polowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi ok. 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki. Dlatego ważnym jest, aby jakość produkowanych warzyw była jak największa.
2. Kandydaci na kurs
Kurs przeznaczony jest dla: producentów warzyw nauczycieli średnich szkół rolniczych, ochrony środowiska, pracowników doradztwa rolniczego oraz pracowników instytucji zajmujących się ochroną roślin.
3. Cel kursu
Celem kursu jest wykształcenie profesjonalnej kadry potrafiącej dokonywać prawidłowej diagnozy związanej z rozpoznawaniem chorób, szkodników i chwastów oraz analizy czynników wpływających na stan zdrowotny warzyw. Uczestnicy otrzymają informacje dotyczące doboru środków ochrony roślin, zasad bezpieczeństwa przy ich stosowania oraz wpływu na środowisko.