KURS MENEDŻERA GASTRONOMII przeznaczony jest dla studentów WSTiH, restauratorów oraz osób pragnących zdobyć nowe kwalifikacje zawodowe. Kurs przygotowuje również do samodzielnego prowadzenia zakładu gastronomicznego.
I N F O R M A C J E i Z A P I S Y:
Marzena Konsur - Biuro Obsługi Dydaktyki, pok. A-08 (parter) lub pod nr tel./fax: 58 345-41-82, 58 520-26-14 w. 131 od poniedziałku do piątku w godz.: 9.00 - 16.00 oraz pod adrsem e-mail: biuro@wstih.pl
Program szkolenia obejmuje następujące zagadnienia:
- polityka turystyczna w Unii Europejskiej
- zarządzanie firmą
- systematyka gastronomii w Polsce, Europie i na świecie
- podstawy prawno-administracyjne obowiązujące w gastronomii
- system kierowania zgodny ze współczesnymi trendami w gastronomii
- system zarządzania bezpieczeństwem żywności - HACCP zasady wdrażania
- prawo pracy i wymogi Państwowej Inspekcji Pracy
- bezpieczeństwo i higiena w zakładzie żywienia zbiorowego - system realizacji
- prawo podatkowe i systemy rozliczeń fiskalnych oraz wewnętrzne rozliczenie zakładu gastronomicznego
- technika obsługi konsumenta w gastronomii hotelowej - zajęcia praktyczne
- doradztwo personalne i zarządzanie personelem
- działalność Państwowej Inspekcji Handlowej
- działalność sądów konsumenckich. Systemy ADR - mediacje
Przedmiotem zajęć praktycznych jest:
Technika obsługi konsumenta.
- Pokaz i omówienie prawidłowego zastosowania wyposażenia zakładu gastronomicznego - zasady doboru zastawy stołowej (porcelana, szkło, sztućce, bielizn stołowa).
- Serwowanie usług restauracyjnych - prezentacja, technika i zasady.
- Serwowanie usług barowych - prezentacja, technika i zasady.
- Zasady zachowania personelu sali konsumenckiej.
- Ocena menedżerska - sposób i zasady oceniania usług gastronomicznych.
Po ukończeniu kursu absolwenci otrzymują certyfikat w języku polskim i angielskim.