aplikacja E8 google play app store
aplikacja Matura google play app store
kursysemestralne.pl

Kurs Barista

Profesjonalny kurs „Podstawy espresso – sztuka parzenia kawy”, prowadzony jest przez wykwalifikowanego baristę i doświadczonego barmana w dziedzinie miksologii, Pana Bartłomieja Kołodzieja. Jego autorski program to cykl dwudniowych szkoleń, opartych na szerokiej wiedzy teoretycznej i praktycznej.

PROGRAM SZKOLENIA "PODSTAWY BARISTY - SZTUKA PARZENIA KAWY"

A. CZĘŚĆ TEORETYCZNA

1. "KULTURA KAWY"

  • Historia kawy
  • Historia ekspresów do kawy
  • Kawowiec - wiadomości ogólne (plantacje, sadzenie, kwitnięcie, budowa owoców i ziaren, wrogowie i choroby kawowca)·
  • Gatunki i ich charakterystyka (coffea arabika, coffea robusta i inne)
  • Metody zbierania: picking, stripping, strząsanie, mechaniczna metoda pozyskiwania owoców kawowca.
  • Obróbka ziaren: metoda na sucho i mokro
  • Selekcja ziarna
  • Magazynowanie i transport
  • Sposoby palenia kawy na całym świecie
  • Pakowanie kawy
  • Główni producenci

2. "ZASADA 4 M"

  • La Macchina
  • La Macinodosatore
  • La Miscela
  • La Mano

3. "ESPRESSO"

  • Definicja espresso
  • Sztuka tworzenia i rozpoznawania dobrej mieszanki
  • Cechy idealnego espresso
  • Czynniki determinujące espresso

B. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA

1. PODSTAWOWE TECHNIKI BARISTY

  • Narzędzia baristy
  • Ustawianie młynka do kawy
  • Dozowanie kawy
  • Upakowanie kawy
  • Ubijanie kawy
  • Poziomowanie kawy
  • Espresso - proces
  • Teksturowanie mleka
  • Jak rozpoznać idealne espresso i niewłaściwe espresso


2. BIEŻĄCA OBSŁUGA I KONSERWACJA EKSPRESU

3. NAPOJE NA BAZIE ESPRESSO

  • Napoje klasyczne
  • Dodatki do napoi na bazie espresso
  • Nowe trendy w kawie

Polityka Prywatności