Profesjonalny kurs „Podstawy espresso – sztuka parzenia kawy”, prowadzony jest przez wykwalifikowanego baristę i doświadczonego barmana w dziedzinie miksologii, Pana Bartłomieja Kołodzieja. Jego autorski program to cykl dwudniowych szkoleń, opartych na szerokiej wiedzy teoretycznej i praktycznej.
PROGRAM SZKOLENIA "PODSTAWY BARISTY - SZTUKA PARZENIA KAWY"
A. CZĘŚĆ TEORETYCZNA
1. "KULTURA KAWY"
- Historia kawy
- Historia ekspresów do kawy
- Kawowiec - wiadomości ogólne (plantacje, sadzenie, kwitnięcie, budowa owoców i ziaren, wrogowie i choroby kawowca)·
- Gatunki i ich charakterystyka (coffea arabika, coffea robusta i inne)
- Metody zbierania: picking, stripping, strząsanie, mechaniczna metoda pozyskiwania owoców kawowca.
- Obróbka ziaren: metoda na sucho i mokro
- Selekcja ziarna
- Magazynowanie i transport
- Sposoby palenia kawy na całym świecie
- Pakowanie kawy
- Główni producenci
2. "ZASADA 4 M"
- La Macchina
- La Macinodosatore
- La Miscela
- La Mano
3. "ESPRESSO"
- Definicja espresso
- Sztuka tworzenia i rozpoznawania dobrej mieszanki
- Cechy idealnego espresso
- Czynniki determinujące espresso
B. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
1. PODSTAWOWE TECHNIKI BARISTY
- Narzędzia baristy
- Ustawianie młynka do kawy
- Dozowanie kawy
- Upakowanie kawy
- Ubijanie kawy
- Poziomowanie kawy
- Espresso - proces
- Teksturowanie mleka
- Jak rozpoznać idealne espresso i niewłaściwe espresso
2. BIEŻĄCA OBSŁUGA I KONSERWACJA EKSPRESU
3. NAPOJE NA BAZIE ESPRESSO
- Napoje klasyczne
- Dodatki do napoi na bazie espresso
- Nowe trendy w kawie