aplikacja E8 google play app store
aplikacja Matura google play app store
kursysemestralne.pl

Kurs Minimum sanitarne

Centrum Nauki i Biznesu "Żak" organizuje kurs "Minimum sanitarne".

Kurs minimum sanitarne obejmuje 20 h i jest skierowany do osób  wykonujących pracę  w produkcji i w obrocie żywnością

Każda osoba, która ma kontakt z żywnością w produkcji lub na etapie obrotu, obowiązana jest wykazywać się stosownym poziomem wiedzy i świadomości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz takim postępowaniem, które nie będzie stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności

 Program kursu obejmuje:

  • Bezpieczeństwo i jakość zdrowotna żywności w świetle Przepisów Krajowych i Regulacji Unii Europejskiej.
  • Rodzaje i źródła zanieczyszczeń środków spożywczych
  • Choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe, rodzaje zatruć i zakażeń pokarmowych i ich najczęstsze przyczyny.
  • Zapobieganie zatruciom i zakażeniom pokarmowym
  • Zapobieganie zanieczyszczeniom
  • Podstawowe zasady znakowania żywności
  • Warunki sanitarne w produkcji, przechowywaniu i obrocie środków spożywczych
  • Podstawowo zasady mycia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń , sprzętu i naczyń.
  • Zasady wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności
  • Zasady racjonalnego żywienia – wpływ żywienia na zdrowie

 Kurs trwa 80 h


Polityka Prywatności