Kurs minimum sanitarne obejmuje 20 h i jest skierowany do osób wykonujących pracę w produkcji i w obrocie żywnością
Każda osoba, która ma kontakt z żywnością w produkcji lub na etapie
obrotu, obowiązana jest wykazywać się stosownym poziomem wiedzy i
świadomości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz takim
postępowaniem, które nie będzie stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa
żywności
Program kursu obejmuje:
- Bezpieczeństwo i jakość zdrowotna żywności w świetle Przepisów Krajowych i Regulacji Unii Europejskiej.
- Rodzaje i źródła zanieczyszczeń środków spożywczych
- Choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe, rodzaje zatruć i zakażeń pokarmowych i ich najczęstsze przyczyny.
- Zapobieganie zatruciom i zakażeniom pokarmowym
- Zapobieganie zanieczyszczeniom
- Podstawowe zasady znakowania żywności
- Warunki sanitarne w produkcji, przechowywaniu i obrocie środków spożywczych
- Podstawowo zasady mycia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń , sprzętu i naczyń.
- Zasady wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności
- Zasady racjonalnego żywienia – wpływ żywienia na zdrowie
Kurs trwa 80 h